#15 2014

Grønn energi skjult for øyet

Mens vindmøller og solceller etableres overalt i verden, er ingeniørene i gang med å utvikle neste generasjon grønne energikilder. De vil skjule kraftverkene i havet, i ørkenen og til og med i rommet.

Virkelighetens vampyrer

De lever skjult, i mørket eller forkledd som uskyldigheten selv. De har finner, vinger ...

3D erobrer scenen

Hologrammet er på ny klart til å forbløffe verden. Nye landvinninger innen laser- og nanoteknologi har sendt de store IT-bedriftene ut i et heseblesende kappløp om å være først ute med hologrammer til TV og mobil.

Mikroorganismer flytter livets yttergren

Hverken isen i Antarktis eller Tsjernobyls strålingsfylte reaktor skremmer Jordens tøffeste overlevere. Ekstremofilene har vist forskerne at livet kan trives overalt på kloden – og kanskje også i rommet.

Solsystemets skjulte nabolag

I mange år trodde astronomene at de ytre områdene i solsystemet var tomt for objekter, men funnet av en isdekket dvergplanet tyder på at det kan skjule seg flere hundre mindre objekter og en enslig planet i solsystemets ytterkant.

"Kyllingen fra Helvete"

En atypisk krysning mellom en kjøttetende Tyrannosaurus rex og en planteetende høne. Slik beskrives en nyoppdaget dinosaurart fra Hell Creek, USA. Funnet bekrefter en populær teori om øglenes utryddelse.

Teslas drømmesyn ga strøm til alle

Nikola Tesla var overbevist om at han kunne skape en mer effektiv og driftssikker elmotor enn likestrømsmotoren. Men hvordan visste han ikke før han en ettermiddag i 1882 plutselig så for seg prototypen på verdens mest utbredte motor.

Rotete mønster narrer honningbiens hjerne

Honningbier tror at veien til maten er lengre hvis den går gjennom en tunnel med detaljert mønster. Det er forskernes konklusjon etter å ha latt ...

Paleontologer fant lårben etter gigantisk dinosaur

Forskerne tror lårbenet tilhørte en langhalset planteeter

Informasjon ble teleportert tre meter

Kvanteteleportering kan gi oss superdatamaskiner

Privat firma lanserer avansert ”romtaxi”

Nytt romskip har ultranøyaktige landingsraketter

Kan et foster donere stamceller til mor?

Kan en gravid kvinne få stamceller fra fosteret? Og kan de reparere skader i kvinnens kropp?