#16 2014

Men tenk om…?

Tre romeksperter tror på liv der ute. Våre ledende eksperter tviler ikke på at det finnes liv i universet. Det spørs bare om det er intelligent

Verdens røffeste kappseilas

Akkurat nå kjemper syv båter seg sørover i Atlanterhavet i seilsportens mest ekstreme utfordring. Konkurrentene i Volvo Ocean Race kjemper om å komme først rundt Jorden og tilbakelegger over 70 000 km i verdens mest avanserte skarpseilere.

Genetikere utstyrer mygg med mordergen: Programmert til å dø

En halv million genmodifiserte mygg svirrer i enorme svermer ut i brasiliansk natur hver uke for å kjempe mot det fryktede dengueviruset. Som våpen har myggene et gen som får avkommet til å dø.

Havets beste oppfinnelser

Isende kulde og stummende mørke er bare noen av utfordringene som dyrene i havet møter. For å overleve må de finjustere kroppen og finne sine nisjer.

Jorden er giftig

Radon siver ind i vores huse, og fluorforgiftning giver misdannelser. Forskere inden for det nye felt MEDICINSK GEOLOGI har opklaret en række sager, hvor jorden gjorde os syge. Og lægedetektiverne er på vej til at optrævle flere mysterier.

HEUREKA! Spasertur gjorde verden relativ

På ett år endret Albert Einstein synet på rom, tid, masse og energi. Året 1905 var en kreativ eksplosjon som kulminerte med fysikerens geniale idé under en bytur i Bern.

Au, for…

Føler du ubehag ved å se på ...

Gener er fremtidens øyevitner

Snart kan politiet jakte på forbrytere ut fra en god 3D-modell av ansiktstrekkene deres. Det krever bare at det finnes en mikroskopisk DNA-rest fra forbryteren på åstedet, som kan analyseres av et dataprogram.

Vingeslag gir oppdrift til andre i flokken

Når fugler flyr på rekker i V-formasjon, får de en energimessig fordel. Det har ...

NASA tester flygende tallerken

Mars er endelig mål for et nytt og enestående fartøy som NASA for tiden tester ved Hawaii

Kina vil bygge grønne skyskrapere

Phoenix Towers blir både høyest og grønnest

Musehjernen er nå kartlagt

Nytt hjernekart gir forskerne nye våpen i kampen mot hjernesykdommer

TOPP 10 Største ingeniørfeil og -bommerter

Selv små feil kan få fatale konsekvenser. Her kommer alle tiders ti største ingeniør brølere. Rangeringen er basert på hvor elementær og banal feilen var, og hvor omfattende de menneskelige og materielle følgene ble.

Finnes det en fjerde dimensjon?

Hvordan forestiller teoretikerne seg at det kan eksistere en fjerde dimensjon?

Hva ble det til med … ... fremtidens TV?

Eksperter forutså midt på 1980-tallet at digital teknologi ville revolusjonere TV-opplevelsen. Slo spådommen til?