#11 2016

Byggeboom i skyene

Før siste betongelement er satt på plass i det én kilometer høye Jeddah Tower, står byggherrer klare med en ny og enda høyere skyskraper, The Bride. Med ultrasterk betong har ingeniørene endelig vunnet kampen mot høyden og vil før 2020 firedoble...

Parasittene flytter inn

Via sår, insektbitt og kroppsåpninger invaderer parasitter hjernen, spiser av hornhinnene og vender immunforsvaret mot kroppen. Ifølge forskere smitter ammende mødre barna sine med ansiktsmidd.

jakten på de første stjernene er i gang

Noen få hundre millioner år etter big bang ble de første dverggalaksene, med sine enorme stjerner, skapt. Hittil har astronomer bare lest om de tidlige stjernene i lærebøkene, men en unik galakse gir nå forskerne det første blikket inn i...

Idyllisk sjø ble forvandlet til lumsk morder

En augustkveld i 1986 rammes Vest-Afrika av en katastrofe fra et helt uventet hold. Karbondioksid siver ubemerket opp fra undergrunnen og forvandler den idylliske Nyossjøen i Kamerun til en tikkende bombe.

Slu planter lokker små dyr i fella JAFS!

Naturens orden er som regel at dyr spiser planter. Men kjøttetende planter snur ting på hodet. Disse grønne jegerne har utviklet snedige feller som med følsomme sensorer, klebrig slim og giftige enzymer sender insekter i døden.

Ta førerkort for drone

Alle kan i dag få adgang til avansert droneteknologi som tidligere var forbeholdt militærets eksperter. Og med få enkle triks kan alle bli flyveress. Få orden på yaw, roll og pitch med Illustrert Vitenskaps droneskole.

Rommets Petter Smart

Når uhellet er ute, har astronautene vist at de kan løse alle slags situasjoner med det de har for hånden. Kreative ideer, vågemot og massevis av gaffatape har reddet mange liv og utstyr for milliarder.

T. Rex danset seg til sex

100 millioner år gamle fotavtrykk gir nå for første gang innblikk i dinosaurenes sexliv: De oppspilte kjempene stampet og hoppet i hard kamp om hunnenes gunst.

Ung stjerne pumper seg opp

Den kulerunde Boblestjernetåken, NGC 7635, ligger 7100 lysår fra jorden, i stjernebildet Kassiopeia. Når gassen blir så varm at den slipper unna sin unge stjerne (ligger ca. «kl. 10» i bildet), kolliderer den med kald gass og danner boblens ytre...

Ekstra skjelett får lam til å gå

Et nytt eksoskjelett støtter både hofter, bein og rygg, slik at personer som tidligere har vært avhengige av rullestol, kan gå oppreist. Ny teknologi gjør skjelettet lett og billig.

Laserkanon skal knuse asteroider

Virkelighetens svar på et sciencefiction-våpen skal sikre jorden mot trusler fra rommet.

Gekko viser at Spider-Man er en umulig skapning

Nesten halvparten av menneskets overflate måtte være klebrig hvis vi skulle kunne kravle i tak og loddrette flater.

Omsorgsfull mor sleper rundt på unger i ukevis

Den ser ut som et dødbringende kryp, men det er en piske­edderkopp – som er helt ufarlig for mennesker og dessuten en kjærlig mor. Hunnen kan ha opp til 48 egg liggende sammenklemt i egg­sekken, og når eggene klekkes etter et par måneder, kravler...

Hvordan er jordens magnetfelt bygget opp?

Magnetfeltet beskytter oss mot stråling fra rommet. Hvor og hvordan blir jordens magnetfelt skapt?

Hvorfor er det rød blystein i Perus sølvgruver?

Kollegaen min var for noen år siden på en vandretur i Perus sølvgruver, der det lå mange steiner med blyrød farge. Vi har diskutert frem og tilbake, men kan ikke finne svar på hvor steinene og den røde fargen kommer fra.

Hvordan blir roer gjort om til sukker?

Svar: Sukkerroene vaskes og findeles, og deretter trekkes sukkeret ut med varmt vann til en saft. Deretter kokes saften inn, slik at sukkeret kan krystalliseres og isoleres. Det kan nå emballeres og kjøres ut i butikkene.

Kan det virkelig stemme at ... ... noen dyr ikke menstruerer?

Menstruerer alle pattedyr, og hvis ikke, hvordan ender syklusen da?

Hva er det?

Et forskergruppe utvinner beinmarg fra venstre forbein på en mammut som i mai 2013 ble funnet i permafrosten i Sibir.