#13 2016

Nå drar Nasa på asteroidejakt

Forestill deg at du kjører i 130 km/t på motorveien. På veien skal du strekke ut armen og streife et knappenålshode. Det er det OSIRIS-REx skal prestere når sonden 8. september drar mot asteroiden Bennu. Med en fart på 100.000 km/t skal den ta den...

Radioaktivt vidundermiddel gir energi til årtusener

På 2030-tallet vil thorium og smeltet salt skape en helt ny type idiotsikker kjernekraft. Reaktorer vil bli ekstremt effektive og skape et minimum av radioaktivt avfall.

Avlet til å dø

Hunden gisper etter luft, lider av eksem og får lett øyebetennelse. Men den er verken syk eller gammel – den er bare en rasehund. Etter hvert er mange dyrearter formet etter våre ønsker, og det må de lide for.

Fremtidens teknikk er genial

Spis en sopp som er dyrket på barnas brukte bleier og skyll ned måltidet med ditt eget spillvann. Høres det ekkelt ut? Du kan like godt venne deg til tanken, for i fremtiden vil vi fjerne søppel, dyrke mat, sikre rent drikkevann og utvinne energi...

Forskere vil skru opp din intelligens

Hos intelligente mennesker fungerer hjernecellene som spillere på et sammensveiset lag, med innøvde rutiner som gjør prosessene i hjernen mest mulig effektive. Det er forskernes nyeste teori. Nå er målet å finne hjernens trener og skru opp...

Bare én mann forstår verdens vanskeligste bevis

En japaner har knekt en av matematikkens største gåter ved å finne opp en egen form for matematikk. Nå har han bare ett lite problem: Det er ingen andre matematikere som forstår det innviklede beviset.

satellittsverm skal erobre rommet

Tusenvis av satellitter vil snart regne ned over skyene på Venus og ringene rundt Saturn. Hver satellitt er bare på størrelse med et frimerke, men til sammen kan de gi presise bilder av solsystemets mest gåtefulle områder.

Svømmehud gjør tigeren til en hai under vann

Den bengalske tigeren kan ikke bare svømme: Den kan holde pusten og dykke, som denne hvite tigeren i en amerikansk dyrepark. Tigeren er et av få kattedyr i verden som ikke skyr vannet. Mellom den bengalske tigerens klør er det faktisk vev som...

Tankens kraft styrer lam kropp

En chip i hjernen gir førligheten tilbake til en lammet mann. En datamaskin oversetter signaler fra hjernen og sender dem videre til muskler i armen.

Sonder kartlegger Mars med tyngdekr

Nytt kart viser tyngdekraften på Mars med en presisjon helt ned til 100 km og gjør det mulig å sette romskip i mer presise baner.

Hår kjøler ned maur i varm ørken

Bitte små hår virker som et skjold som reflekterer sollyset.

Bordplaten gnistrer med lyn- og tordenvær

Lyn hamrer mot bakken fra en tordensky i et øde landskap. Men synet bedrar: Lyset er kunstig skapt, og skyen er en ulldott. Bak ulla gjemmer det seg en tynn ståltråd der en såkalt teslaspole gir fra seg spenning i form av gnister. Teslaspoler er...

Hvalrosstenner lokket vikinger til Grønland

Det var lukrativ eksport av elfenbeinserstatning som muliggjorde det norrøne eventyret i nord, ifølge en ny teori. Kors og smykker av hvalrosstann kan avlive myten om de forhutlede koloniene på Grønland.

Hvordan virker en kikkert med nattsyn?

På film bruker militærstyrker spesielle kikkerter til å se i mørke. Finnes slike kikkerter, og hvordan virker de?

Kan teleskoper se etterlatte gjenstander på månen?

Med moderne teleskoper skulle man tro at det er lett å se etterlatte gjenstander fra månelandingene. Er det mulig å se for eksempel flaggene?

Hvordan påvirker energidrikker kroppen?

Studier viser at energidrikker styrker utholdenhet og konsentrasjon på grunn av innholdet av sukker og koffein. Studiene viser også at en kopp sterk kaffe med et par skjeer sukker har samme effekt.

Hva vil skje hvis all isen smeltet?

Jeg skulle gjerne ha visst hva som ville skje hvis all isen på jorden smeltet. Hvordan ville for eksempel Europa og Skandinavia komme til å se ut?

Hva er det?

Grafen er betegnelsen for ultratynne ark av karbon. Det regnes som verdens første todimensjonale materiale. Et ark er bare ett karbonatom tykt og bygd opp som et gitternett av sekskantede strukturer.