#14 2016

Fortroppen ankommer den røde planet

Slagplanen for erobringen av Mars er lagt, og nå blir det hittil største framstøtet i verdensrommet innledet. ExoMars ankommer planeten for å gi svar på et viktig spørsmål før menneskets inntog: Er det liv på Mars?

Bygg en sabeltiger på 1-2-3

Noen ødelagte knokler som ligger hulter til bulter. Dette er ofte det eneste forskerne har å gå etter når de skal gjenskape utdødde dyr. Men med avanserte datamaskiner og presise 3D-modeller kan de både rekonstruere dyrenes kropper og se hvordan...

Fugleflokk sender 150 passasjerer mot døden

Bare 5,5 kilo gås kan sette 70 tonn fly ut av spill. Hvert år kolliderer tusenvis av fly med fugler, og i 2009 førte det til en mirakuløs nødlanding midt i en av verdens største byer.

Nå skjærer hjernekirurger i våkne pasienter

Grensen mellom liv og død er hårfin når kirurger beveger seg dypt i hjernens indre. Den sikreste metoden for å unngå fatale feilsnitt er å operere mens pasienten er ved full bevissthet.

En hel generasjon av menn fikk opreisning

I årtusener har menn forsøkt alt fra pulveriserte oksetestikler til inntørkede fluer i jakten på en kneisende reisning. For 20 år siden klarte vitenskapen å komme mennene til hjelp da potensmiddelet Viagra ble patentert. De blå pillene...

Legene brukte mennesker som forsøkskaniner

I 1966 publiserte den amerikanske legen Henry K. Beecher en artikkel som sjokkerte legestanden. Beecher anklaget kollegene sine for å utnytte pasientene på en kynisk måte i farlige forsøk. Artikkelen førte til nye etiske regler – men den...

423 meter høyt tårn styrer New Yorks droner

En nåletynn skyskraper skal både dirigere tusenvis av forskjellige droner og fungere som ladestasjon for alle sammen. Tre–fire av disse dronestasjonene vil sikre levering av pakker til hele New York.

Minisonder skal til nabostjerner

Et ambisiøst prosjekt vil ved hjelp av laserstråler skyve bitte små sonder ut på en over fire lysår lang odyssé til nabostjernesystemet Alfa Centauri.

Undervannsrobot kan føle og har dybdesyn

To øyne og sensorer på hendene gir OceanOne dybdesyn. Dermed kan den håndtere skjøre skatter når den undersøker skipsvrak.

Tynt og bøyelig kamera kan vikles rundt alt mulig

Amerikanske forskere vil revolusjonere billedteknologien med en elastisk linse som kan filme i vidvinkel.

Kanadiere graver etter diamanter på sjøbunnen

Midt i det krystalklare blå vannet i den kanadiske sjøen Lac de Gras ligger den enorme Diavik- diamantgruven. Her blir over 1400 kilo diamanter hvert år gravd opp fra bakken. Diamantene lå opprinnelig urørt på bunnen av den dype sjøen, men i 2001...

Verdens tyngste insekt er en øyboende særling

I et tre på en liten newzealandsk øy gjorde biologen Mark Moffett et imponerende funn: et uvanlig stort eksemplar av en kjempeweta. Med sine 71 gram er denne gresshoppen det tyngste insektet som noen gang er funnet: tre ganger tyngre enn en mus....

Hvorfor ser atombomber ut som sopphatter?

På bilder av atombombesprengningene fra Hiroshima og Nagasaki danner eksplosjonen en sopplignende figur. Hvorfor oppstår nettopp den formen?

Hvordan kommer kakerlakker inn i huset?

Hvordan finner små skadedyr som kakerlakker veien inn i kjøkkenet vårt?

Hvordan virker knokkel­ledende høretelefoner?

Knokkelledende høretelefoner utnytter et prinsipp vi påvirkes av til daglig. Lyden av vår egen stemme overføres som vibrasjoner i kraniet og konverteres til lyd vi bare hører selv. Derfor synes mange stemmen lyder merkelig på opptak.

Kan det virkelig stemme at hold er hikke i milten?

Jeg har hørt at hold, eller sting, oppstår fordi milten får en slags hikke. Er det riktig, eller er det en annen grunn til smertene?

Hva er det?

En halv såpeboble holdes sammen av en innbyrdes tiltrekning mellom vannmolekyler. Når en dråpe bryter overflaten, spres destabiliseringen på noen få millisekunder.