#15 2016

Astronautene forbereder seg på den nådeløse reisen til mars

Synet forsvinner, skjelettet smuldrer opp, og ensomheten kommer snikende. Truslene mot helsa er tallrike på reisen til Mars. Nå tar forskerne for alvor fatt på de dødelige utfordringene ved lange reiser i rommet.

En god hårdag kan avverge døden

Larven borer håret sitt inn i fienden som brennende spyd, mens rygghår advarer flua mot fluesmekkeren. De stive børstene gror fram i et vell av forskjellige former, og for dyrene er de et spørsmål om liv og død.

Nå finner forskere glemte minner

Hukommelsestap stjeler hvert år minner fra millioner av mennesker. Dette mystiske fenomenet kan både skjule tidligere erindringer og hindre nye i å sette seg fast. Nå har forskerne oppdaget hvor minnene blir av, og de vil hente dem tilbake fra...

Hjemmelaboratoriet

Illustrert Vitenskap gir deg massevis av artikler om ekspertenes eventyr i sine laboratorier. Men i vår nye serie gir vi deg oppskriften, slik at du selv kan ta på deg hvit frakk og utføre morsomme og tankevekkende forsøk. Ta barna eller deg selv...

Forksere i sjokk: Ny partikkel knuser fysikkens grunnlov

To små humper på en kurve har fått verdens fysikere til å bryte ut i jubel. For humpene kan vitne om en ny, kjempestor partikkel. Partikkelen passer ikke inn i fysikkens grunnleggende modell og kan vise vei til nye naturkrefter, nye...

Slurv utløser verdens største oljekatastrofe

En 70 meter høy geysir av olje og gass bryter ut i brann. Ved boreplattformen Deepwater Horizon står besetningen nå midt i et mareritt som snart skal utvikle seg til historiens verste utslipp av olje.

Gullmedalje i å henge opp tøy

Knyt skolisser, gå opp en trapp, og skjenk kaffe – disiplinene i en ny, internasjonal konkurranse kan virker ganske enkle. Men ikke når deltakerne skal klare dem med en robotarm eller ved tankens kraft.

Vindtunnel stabiliserer droner

Papegøyefugler arbeider i en ny vindtunnel i vitenskapens tjeneste. Fuglenes ferdigheter skal kopieres for å skape mer trafikksikre droner.

Forskere avslører «usynlige» hulemalerier

En spesiell bildebehandlingsteknikk avslører en jaktscene malt for 5000 år siden, på undersiden av et klippeframspring høyt oppe i de franske alpene.

Hoppende kakerlakk­robot kan justere høyde

Helt opp til 1,6 meter kan et lite robotinsekt hoppe med en nyutviklet modul som med tiden skal overføres til store roboter.

Skrumpet fridykker synker til bunns i fritt fall

Når en fridykker begynner reisen mot havdypet, må han svømme for å kommer nedover fordi kroppen flyter. Men om lag tolv meter nede passerer han et punkt som fridykkere kaller «døren til dypet». Dykkerens lunger er nå skrumpet inn til halv...

Dekkingeniører har gjenoppfunnet hjulet

I mer enn 5000 år har hjulet stort sett ikke endret seg. Nå har en gruppe kreative ingeniører gitt den gamle sylindriske formen en ekstra dimensjon. Framtidas hjul blir kulerundt og vil gjøre slutt på fryktede lukeparkeringer og stressende...

Krystaller gir farge til påfuglens fjær

Når påfuglen beveger seg, skifter fjærene farge. Fenomenet kalles irisering og kan også observeres på biller og i bensin. Irisering stammer ikke fra pigmenter, som er substansen som sørger for «flate», todimensjonale farger. Irisering skyldes...

Sover fisk?

Trenger ikke fisk søvn, eller kan de sove mens de svømmer? For eksempel ser en sildestim alltid ut til å være i bevegelse.

Hvorfor er det vanskelig å klemme i stykker et egg?

Normalt ødelegges egg veldig lett, men hvis man knuger dem i håndflaten, er de utrolig holdbare. Hvordan kan det henge sammen?

Hvordan lager forskerne insulin?

Svar: Genspleisede gjærceller produserer menneskelig insulin i store tanker. Deretter filtreres insulinet og tørkes før det rene produktet blandes opp med vann og fordeles i ampuller.

Kan det virkelig stemme at tidevannet kan nå 16 meter?

Vi er vant til tidevannsforskjeller på et par meter, men hvor mye kan tidevannet egentlig variere?

Hva er det?

Gepardroboten Cheetah satte i 2013 rekord som verdens raskeste robot til beins med en topphastighet på 46 km/t.