#9 2016

Naturen viser ingen nåde: Grusom død i dyreriket

Hva er den verste måten å miste livet? Spiddet på en torn, spist gradvis av en glupsk larve eller som levende rugemaskin for et flueegg? Alle eksempler er hverdag i naturen, hvor blodige mordere trosser all moral i kampen for mat og formering.

Nå letter den nye generasjonen av romfartøy

I fire tiår har ikke mennesket vært mer enn 1300 kilometer fra jorden. Men det står nå en ny generasjon av romfly, raketter og kapsler klar til å endre på. De nye fartøyene skal ikke bare føre oss millioner av kilometer unna, men også være både...

Havets multikunstnere

Dødelig gift, forlokkende lys og effektive svømmetak. Maneter ser ut som enkle geleklumper, men ikke la deg lure. De er noen av klodens mest spesialiserte dyr og overrasker fortsatt forskerne.

Datamaskinen blir en usynlig del av deg

I filmens verden har datamaskinen lenge vært en intelligent og diskré hjelper. Nå tar virkeligheten innpå fantasien – om noen få år registrerer datamaskiner humøret ditt og gir hjernen din en boost om nødvendig.

Mørk materie får nye krefter

95 prosent. En så stor del av universet er usynlig for astronomene. Men nå har tre enorme teleskoper sett nærmere på en galaksehop og oppdaget at den usynlige materien styres av hittil ukjente krefter.

Umulig motor bryter Newtons tredje lov

En ny type motor bryter naturlovene. Oppfinneren mener den akselererer uten at masse forlater den. I så fall må alle fysikkbøker skrives om.

Nå kan vi se inn i atomenes verden

Litiumbatterier som kan vare mye lenger, vindmøllevinger som tåler kraftige stormer, og legemidler uten bivirkninger – slik håper forskerne at verden blir når de tar i bruk en ny svensk akselerator med verdens kraftigste røntgenstråling til å...

Sexorgier sikrer snapperens overlevelse

Det er ikke mye romantisk tosomhet over rødsnapperens hyrdestunder. For å sikre at så mange unger som mulig overlever den farefulle første levetiden på åpent hav, gyter en enorm stim snappere på samme tid og samme sted. Etter den kollektive hygge...

Studenter vekker høyhastighetstog til live

En gruppe studenter fra MIT har vunnet en stor designkonkurranse som skal få fremtidens lyntog, Hyperloop, til å ta et stort skritt mot virkeligheten.

Påhengsmotor setter fart på sløve sædceller

Sunn, men langsom sæd kan i fremtiden få assistanse av mikro- roboter som vikler seg om sædcellene og fører dem til egget.

Følsom robotfinger kan merke pels og varme

Nye robotfingre etterligner menneskets fingre. Fingertuppene har alle de følesansene mennesket også har.

Kan en hval bli kvalt?

Risikerer en bardehval å bli kvalt hvis den får fatt i et stort bytte som for eksempel en sel?

Hvordan kan hakkespetter bygge rede i en kaktus?

Hvorfor stikker ikke gilahakkespetten seg når den bygger rede i en kaktus?

Inn i teknikken

Hvordan sendes lyd og bilder gjennom kabler?

Kan tallium drepe?

I James Bond-filmen «Spectre» blir skurken mr. White forgiftet med tallium, som i løpet av få uker gjør ham så syk at han til slutt begår selvmord. Men er dette stoffet faktisk så skadelig?

Hva er det?

En kobbertråd lyser grønt når den holdes inn i en flamme. Tråden er dyppet i kobbersulfat.