#10 2014

En ferd til 7 sære verdener

Antallet kjente eksoplaneter har nådd nye høyder, og ved hjelp av ny teknikk kan forskerne nå komme tett innpå de fremmede klodene. Mange av dem har vist seg å være enda merkeligere enn astronomene hadde forestilt seg.

Stille før stormen

Orkaner, sykloner og tornadoer er verdens mest ekstreme vinder. De...

Verdens største skip

Prelude blir både verdens største skip, den største flytende boreplattformen og det første flytende naturgassanlegget etter sjøsettingen i 2017. Rekordskipet får en vrien utfordring å stri med: Det skal utvinne naturgass midt i et orkanbelte.

Jakten på en liten forskjell

Mennesket er verdens herre. Men nøyaktig hvilken...

Dødelig vitenskap

Hvor stor er faren for at terrorister bruker bioteknologi til å fremstille masseødeleggelsesvåpen? Det spørsmålet var amerikanere opptatt av etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001. Bekymringen fikk de amerikanske myndighetene til å be den...

Fisk gikk i land på alle fire

Livet oppsto i havet, og der ble det værende i flere milliarder år. Men for 375 millioner år siden endret fiskelignende dyr livets historie da de med fire kraftige finner ble de første som satte sin fot på landjorden.

Forskernes nye supermateriale

I 2004 oppdaget en forsker at ultratynne skiver av grafitt var sterkere enn stål. Nå har ti års forskning vist at grafen også har andre superkrefter. Og om ti år vil grafen ha forbedret alt fra kondomer til datamaskiner.

Solens lange fakkel tenner nordlys på Jorden

Solen er inne i en urolig periode med enorme utbrudd som kan nå 500 000...

Isbjørn jakter på sel med undervannstaktikk

Isbjørner fanger normalt yndlingsbyttet, ringseler, ved enten å snike seg innpå...

Fri flyt av data i Einsteins hjerne

En uvanlig tykk hjernebjelke kan forklare fysikeren Albert Einsteins genialitet. Det mener...

Hvor blir det av sollyset?

Når solstråler treffer Jorden, blir de da absorbert som varme, eller blir de borte på annen måte?

Hadde templer og pyramider innebygde feller?

I eventyrfilmer er gamle templer og gravkamre ofte utstyrt med grufulle feller som skal hindre ubudne gjester i å få tilgang til mulige rikdommer. Ble slike feller også brukt i virkeligheten?