Livsgnisten ble utløst av Mars

Nye analyser av en marsmeteoritt vekker opp en gammel ...

Vitenskapsmann oppdaget Livets minste byggestein

For 350 år siden satte en britisk vitenskapsmann, Robert Hooke, øyet til mikroskopet og sparket inn døren til en helt ny mikroverden. Han var den første til å observere og beskrive kroppens byggesteiner, cellene. Senere har vitenskapen trengt dypt...

Virus skapte mennesket

Menneskets genom er invadert av virus. Og takk for det. For uten dem...

Livet kom fra havets dyp

Jordens første levende celler vokste frem på et sted de færreste tenker på. Langt fra Solens stråler, på ...

3 superkontinenten fikk Jorden til å våkne

I fire milliarder år har Jordens kontinentalplater drevet hvileløst omkring og både skapt og brutt opp gigantiske kontinenter. Tre av dem betydde alt for at livet slik vi kjenner det, kunne oppstå.

Jordens små herskere

Jorden blir styrt av en usynlig makt: Bakteriene. De encellede organismene er så seiglivede at de finnes overalt. De er så spesialiserte at livet ville visne uten dem. Nå vil forskerne lære å temme de små verdensherrenes superkrefter.

Forskere gjenskaper flercellet liv

For en milliard år siden tok en celle plutselig et kjempeskritt og ble til en flercellet organisme. Nå har forskere i laboratorieforsøk klart å få en encellet grønnalge til å gjenta denne hendelsen.

Er vi innflyttere eller innfødte?

Hvordan ble livet på Jorden til? Spørsmålet har plaget forskerne lenge. Det er særlig to teorier...

Møt stamfaren din

Både hester, løver, flaggermus og mennesker nedstammer fra et pelskledd lite dyr som gikk og gomlet insekter for 65 millioner år siden. Med ny teknikk kan forskerne nå anslå dyrets anatomi, helt ned til antall tenner og fargen på pelsen.

Nå skal plantene lære fotosyntese av bakteriene

Nå vil forskerne kopiere inn gener fra bakterier i planter og slik flerdoble utbyttet fra avlingene i jordbruket. For mens plantene sto på stedet hvil, økte bakteriene farten på fotosyntesen.