Dødens dukkeførere

Med kjemiske miksturer inntar de hjernen hos vertsdyrene. De utnytter ofrene nådeløst som transportmidler, spiskamre eller ­livvakter i kampen for å sikre egen overlevelse. De manipulerte vertsdyrene adlyder ­viljeløst og må ofre livet til ære for …

Døden kom mer bakfra

Rovdyr har det tøft. Ikke bare må de bruke tid og energi på å oppspore byttedyr – de må som regel også regne med at maten ikke overgir seg uten kamp. Derfor har en rekke rovdyr spesialisert seg i å fange byttet i et bakholdsangrep. Det er raskere,...

Dyrerikets listige taktikere

Det er ikke bare mennesker som kan styre tropper i kamp og vinne slag ved hjelp av sluhet og samarbeid. Rovdyr mestrer også samlet innsats. Noen bruker utpustluft som et felles fiskegarn, mens andre har drevet laginnsatsen ut i det helt ekstreme.

Naturen viser ingen nåde: Grusom død i dyreriket

Hva er den verste måten å miste livet? Spiddet på en torn, spist gradvis av en glupsk larve eller som levende rugemaskin for et flueegg? Alle eksempler er hverdag i naturen, hvor blodige mordere trosser all moral i kampen for mat og formering.

Haisommer enda en gang

De største haiene er rendyrkede drapsmaskiner. I takt med at vi flytter oss inn på deres jaktmarker, blir stadig flere møter dødelige. Utviklingen kan neppe bremses.

Dyrene viser tenner

Siden de første tennene ble utviklet for 450 millioner år...

Tungen er dyrerikets sveitserkniv

Løven bruker tungen til å gjøre seg klar til jakt, hos spetten beskytter den mot ­hjernerystelser, og tungen til kameleonen akselererer raskere enn et jagerfly. I dyreriket er tungen et multiverktøy som skal sikre overlevelse.

Den perfekte morder

Både løven og hvithaien er avanserte...

En tiger i stuen

Etter 10 000 års vennskap med mennesket er katten fortsatt en blodtørstig jeger, viser ny forskning. Milliarder av dyr må bøte med livet, selv om matskålen er full.